ekobud logo
e-mail ikona

biuro@ekobud.net.pl

godziny otwarcia ikona

Pn - Pt 7:00 - 15:00

menu ikona

Projekty

Projekt Hali Sportowej w Nowej Soli

Projekt Hali Sportowej w Nowej Soli zakłada budowę hali sportowej wraz z niezbędną infrastrukturą przy ul. Zjednoczenia w Nowej Soli. Obiekt budowany będzie w bezspośrednim sąsiedztwie realizowanego budynku basenu. Głównym przeznaczeniem projektowanego budynku jest hala sportowa umożliwiająca rozgrywanie zawodów sportowych w piłkę siatkową, koszykówkę, piłkę ręczną. Ponadto hala sportowa służyć będzie dla celów treningowych oraz kulturalnych - imprez typu koncerty i występy artystyczne dla mieszkańców gminy oraz dzieci i młodzieży szkolnej. W hali sportowej na poziomie parteru zaprojektowano widownie mobilne dla 209 widzów (w tym 5 osób niepełnosprawnych na wózkach inwalidzkich). Na I piętrze zaprojektowano trybuny stałe dla 603 widzów.

Projekt hali sportowej zakłada budowę budynku na planie prostokąta o wymiarach 58,49m x 47,98m. Hala sportowa będzie dwukondygnacyjna, bez podpiwniczenia i stanowić będzie dobudowę do budynku basenu będącego w trakcie realizacji, a znajdującego się po wschodniej stronie przedmiotowego obiektu. Między budynkami zaprojektowano przejście. Projektowana bryła budynku ma zwartą formę, zasadniczo składa się z dwóch części tj. hali sportowej wraz z 2-kondygnacyjnymi zapleczami sanitarno-szatniowymi, siłownią, trybunami, kryte jednym łukowym dachem oraz z 2-kondygnacyjnej części po zachodniej stronie z pokojami biurowymi na I piętrze przeznaczonymi dla administracji obiektu. Zachodnia część jest niższa niż główna część hali sportowej oraz jest przykryta dachem płaskim.

Projekt hali sportowej zakłada 5 wejść, w tym: od północy w centralnej części budynku, zaprojektowano wejście główne dla widzów-cztery drzwi 2-skrzydłowe. Wejście to podkreślone jest w elewacji przez zastosowanie wyróżniającej to miejsce okładziny elewacyjnej na poziomie I piętra oraz zaprojektowano je na krawędzi uskoku ściany elewacyjnej. Po północnej stronie zaprojektowano jeszcze 2 wyjścia ewakuacyjne z klatek schodowych znajdujących się w skrajnych narożnikach budynku. Po stronie zachodniej, w części budynku, który przykryty jest dachem płaskim,  zaprojektowano wejście dla administracji oraz codziennych użytkowników hali sportowej lub siłowni. Wejście to wyróżniono w elewacji poprzez zaprojektowanie go w podcieniu uzyskanym poprzez skośnie zaprojektowaną ścianę zewnętrzną, na poziomie parteru biegnącej przez znaczną część długości tej elewacji. Od strony południowej zaprojektowano wejście służące dostawom sprzętu, scenografii itp. w przypadku organizacji imprez na płycie hali sportowej.

Forma architektoniczna oraz rozwiązania materiałowe zaprojektowane na elewacjach, zostały zdeterminowane rozwiązaniami materiałowymi budynku basenu będącego w trakcie realizacji, co ma na celu ujednolicenie budynków, które stanowić będą jeden kompleks sportowy.