Biuro projektowe EKOBUD
e-mail ikona

biuro@ekobud.net.pl

godziny otwarcia ikona

Pn - Pt 7:00 - 15:00

menu ikona

Projekty

Projekt Hali Sportowo - Widowiskowej w Ziębicach

Inwestor: Gmina Ziębice

Obiekt: Hala Sportowo – Widowiskowa w Ziębicach

Głównym przeznaczeniem projektowanego budynku jest hala sportowa umożliwiająca rozgrywki sportowe w piłkę siatkową, koszykówkę, piłkę ręczną. Ponadto hala ta służyć będzie dla celów treningowych oraz urządzania koncertów i występów artystycznych dla mieszkańców gminy oraz dzieci i młodzieży szkolnej.

W hali sportowej na poziomie parteru zaprojektowano widownie mobilne 2 sztuki po 66 miejsc siedzących oraz 3 miejsca dla osób na wózkach inwalidzkich (łącznie 135 miejsc). Na I piętrze zaprojektowano trybuny stałe dla 522 widzów.

Projekt hali sportowej o wymiarach 58,54m x 47,65m, przewiduje budynek dwukondygnacyjny, bez podpiwniczenia. Projektowana bryła budynku ma zwartą formę, krytą dachem płaskim. W budynku zaprojektowano halę sportową wraz z 2-kondygnacyjnymi zapleczami sanitarno-szatniowymi, siłownię, trybuny oraz, w północnej, części obiektu zaplecze techniczne i administracyjne z pokojami biurowymi i salą konferencyjną.

Do budynku hali sportowej zaprojektowano 5 wejść w tym: po stronie zachodniej w centralnej części budynku wejście główne dla widzów, składające się z dwóch drzwi 2- skrzydłowych. Wejście to podkreślone jest w elewacji przez zastosowanie wykończenia z cegły elewacyjnej na poziomie parteru i I piętra oraz zaprojektowano je na krawędzi uskoku ściany elewacyjnej. Wejście to wykorzystywane będzie w przypadku organizacji dużych imprez z udziałem widowni. Po stronie północnej, zaprojektowano wejście dla uczniów/sportowców na zajęcia z wychowania fizycznego/treningi. Wejście to wyróżniono w elewacji poprzez zaprojektowanie go w podcieniu uzyskanym poprzez skośnie zaprojektowaną ścianę zewnętrzną na poziomie parteru, biegnącą przez znaczną część długości tej elewacji oraz poprzedzone ścianą z perforacjami w kształcie arkad.

Po południowej stronie zaprojektowano jeszcze 2 wyjścia ewakuacyjne z klatek schodowych znajdujących się w skrajnych narożnikach budynku.

Po północnej stronie projektowanej hali sportowej zaprojektowano ceglane arkady, na których oparto taras na poziomie I piętra. Ponadto w elewacji zachodniej na poziomie parteru zaprojektowano arkadowe wykończenie otworów okiennych oraz głównego wejścia do budynku.

Forma architektoniczna oraz rozwiązania materiałowe zaprojektowane na elewacjach, zostały zdeterminowane sąsiadującą historyczną zabudową.