ekobud logo
e-mail ikona

biuro@ekobud.net.pl

godziny otwarcia ikona

Pn - Pt 7:00 - 15:00

menu ikona

Projekty

Szkoła Muzyczna w Nowej Soli

Przedmiotem inwestycji jest przebudowa i zmiana sposobu użytkowania budynku użyteczności publicznej przy ul. Muzealnej 46 w Nowej Soli na potrzeby Państwowej Szkoły Muzycznej. Obecnie budynek, tzw. Willa Gruschwitzów, pełni funkcję siedziby Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej. Obiekt położony jest w południowej części miasta Nowa Sól, przy ul. Muzealnej, pomiędzy założeniem parkowym a zabudową
pofabryczną. Najbliższe otoczenie przedmiotowego budynku zostanie przebudowane w sposób umożliwiający funkcjonowanie Szkoły Muzycznej, zapewniając funkcjonalność oraz bezpieczeństwo użytkowników, w tym dzieci. W projekcie zagospodarowania terenu zostały uwzględnione założenia projektu rewitalizacji terenów pofabrycznych RE Odra. Na potrzeby inwestycji zaprojektowano dwa parkingi o łącznej liczbie miejsc postojowych 23. Na terenie zaprojektowano trzy punkty czerpalne wody umożliwiające podlewanie trawników oraz zaprojektowanej zieleni. Projekt będzie przewidywał iluminację elewacji.

Na parterze projekt Szkoły Muzycznej obejmował będzie między innymi:
- Aulę koncertową z widownią ze 142 miejscami siedzącymi. Fotele umieszczone będą w rzędach ustawionych schodkowo, fotele w kolejnych rzędach ułożone są z przesunięciem, poprawiającym widoczność. Scena zaprojektowana została na podwyższeniu 45cm. Bezpośrednio przy scenie zaprojektowano zaplecze wraz z magazynem gdzie podłoga znajduje się na tym samym jak scena tj. wyniesionym poziomie. Wejście do auli poprzedzone jest przedsionkiem, umożliwiającym właściwe odizolowanie akustyczne od strefy wejściowej. Główne wejście oraz foyer zaprojektowano w przestrzeni reprezentacyjnej klatki schodowej.
- Salę do rytmiki 
- Świetlicę / szatnię / portiernię / pom. dla oczekujących rodziców zostało zaprojektowane między salą do rytmiki a klatką schodową od strony parku. Jest to pomieszczenie znajdujące się możliwie blisko wejścia głównego, którego gabaryty umożliwiają zorganizowanie planowanych wewnątrz funkcji. W tym pomieszczeniu zaprojektoane
będą wieszaki szatniowe, stanowisko portiera z monitoringiem, automat z gorącymi
napojami, świetlica oraz miejsce gdzie rodzice będą mogli poczekać na dzieci kończące
zajęcia.
- Sale dydaktyczne, które zostały zaprojektowane w północnej części centralnej bryły oraz w skrzydle północnym. W skrzydle północnym zostały zaprojektowane sale, w których przewiduje się najwyższy stopień hałasu. Ich lokalizacja jest możliwie najbardziej oddalona od auli koncertowej co sprawi iż korzystanie z sali do big bandu oraz sali saksofonu możliwe będzie nawet podczas koncertów w auli. Parter jak i I piętro oraz większość piętra II, dostępne będą dla osób poruszających się na wózkach inwalidzkich oraz z problemami ruchowymi za pośrednictwem windy. 

Lokalizacja pomieszczeń na I piętrze została tak zaprojektowana aby możliwe było wykorzystanie istniejących warunków lokalowych oraz planowaną wymianę stropów w części południowej. Pomieszczenia gdzie będą występować duże grupy użytkowników zostały zaprojektowane w skrzydle południowym. Na I piętrze nasze biuro projektowe przewidziało m.in.:
- Bibliotekę
- Dwie sale kształcenia słuchu
- Salę kameralną, którą zaprojektowano w centralnej części budynku przy reprezentacyjnej klatce schodowej. 
- Pomieszczenia dydaktyczne 

Na II-gim piętrze zaprojektowano głównie administrację oraz pomieszczenia indywidualnej nauki.  W skrzydle południowym zaprojektowano pomieszczenie mieszkalne, które będzie wykorzystywane w sporadycznych przypadkach oraz 2 sale nauczania indywidualnego. Ponadto na poziomie II pietra projekt Szkoły Muzycznej w Nowej Soli obejmować będzie: 
- Pokój nauczycielski znajdujący się w miejscu obecnej sali konferencyjnej tj. południowa. Z pokoju nauczycielskiego zaprojektowano dostęp do pokoju socjalnego.
- Pokój socjalny będzie pokojem przechodnim, dostęp do niego będzie zapewniony od strony wąskiego
korytarza prowadzącego do klatki schodowej od strony parku.
- Pomieszczenia administracyjne, tj.; gabinet dyrektora, pokój zastępcy dyrektora, sekretariat, zostały zapoczątkowane w narożniku pólnocno-wschodnim, centralnej części budynku z oknami wychodzącymi na park.
- Ze względów funkcjonalnych księgowość została zaprojektowano w możliwie bliskiej odległości administracji tj.po zachodniej stronie centralnej części budynku.
- Sale dydaktyczne zaprojektowano w skrzydle północnym, południowym oraz w sąsiedztwie pokoju socjalnego dla nauczycieli.