ekobud logo
e-mail ikona

biuro@ekobud.net.pl

godziny otwarcia ikona

Pn - Pt 7:00 - 15:00

menu ikona

Projekty

Zespół Placówek Oświatowych w Piotrkowicach

Inwestor: Gmina Chmielnik, Plac Kościuszki 7, 26-020 Chmielnik

Przedmiot opracowania: Budowa i wyposażenie budynku Zespołu Placówek Oświatowych w Piotrkowicach wraz z niezbędną infrastrukturą

Opis: 

W skład budynku ZPO wchodzi przedszkole oraz szkoła podstawowa. Obiekt będzie dwukondygnacyjny, połączony dwoma parterowymi łącznikami z halą sportową oraz budynkiem, w którym zlokalizowane będą gabinety lekarskie. W części centralnej i zachodniej zaprojektowano sale szkoły podstawowej oraz pokój nauczycielski z zapleczem socjalnym. Na parterze znajdować się będzie m.in.: pomieszczenia związane z kuchnią – magazyny żywności, zaplecze dla personelu kuchennego, zmywalnię oraz duża, przestronna kuchnia wraz ze stołówką. W części południowej zaprojektowano parterową halę sportową z zespołem szatni i pomieszczeń higieniczno-sanitarnych, pomieszczeniem technicznym i kotłownią, połączoną z budynkiem szkolnym za pomocą parterowego łącznika pełniącego funkcję administracyjną. Moduł ten zawiera sekretariat, pokój dyrekcji, księgowość i archiwum.

Szatnie dla dzieci zaprojektowano bezpośrednio przy oddziałach. Wejście główne zaprojektowano po stronie południowej, a po zachodniej stronie budynku pozostawiono wolny teren do późniejszego zagospodarowania.

Na północ od hali sportowej znajdą się dwa obiekty sportowe – boisko wielofunkcyjne o wymiarach 30x50 m oraz 3-torowa bieżnia długości 60 m, zakończona piaskownicą do skoku w dal.

Na terenie obiektu Zespołu Placówek Oświatowych pojawią się również dwa ogrodzone place zabaw z podziałem na strefy dla różnych grup wiekowych, w tym jeden dostępny jedynie z sal przedszkolnych znajdujących się we wschodniej części budynku.

Ponadto na terenie działki powstaną  ciągi piesze i jezdne, miejsca postojowe dla samochodów osobowych oraz dwa place manewrowe o wym. 20x20 m. Teren przy obiekcie zaprojektowano tak, aby był dostępny dla osób niepełnosprawnych poruszających się na wózkach inwalidzkich.

Układ poszczególnych pomieszczeń został tak opracowany, aby mogły one funkcjonować w sposób od siebie niezależny, wykorzystując w pełni swój potencjał użytkowy z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb.

Całość budynku ma 4.183 m2 powierzchni użytkowej.